Niet goed in je vel zitten / somberheid / zelfvertrouwen

 

Voel je je niet goed in je vel? Heb je soms het gevoel dat je met jezelf in de knoop zit? Zijn er momenten dat je veel piekert, somber voelt en geen zin hebt om iets te doen? Veel studenten kampen ooit eens met deze gevoelens. Je bent niet alleen.

 

Enkele tips om hiermee om te gaan:

 • Healthy life, healthy mind: probeer regelmatig te eten en te drinken. Eetgewoontes hebben een invloed op je stemming. Ook beweging en genoeg slapen zijn belangrijke factoren die je gemoed beïnvloeden.
  Vraagt het te veel energie? Probeer je vrienden/ouders/… hierbij te betrekken. Maak een planning en/of gebruik de app Habio (iOS/Android ). Plan zeker leuke activiteiten in!
 • Zoek contact op met anderen: af en toe hebben we nood aan een schouderklopje. Verbinding maken met belangrijke anderen kan ons minder eenzaam en somber laten voelen. Durf je kwetsbaar op te stellen.
 • Dankbaarheidsdagboek: sluit de dag af met zaken waar je dankbaar voor bent. Je hoeft niet ver te zoeken! Apps zoals ‘Grateful: A Gratitude Journal’ (iOS/Android ) kunnen hierbij helpen.
 • Wees lief voor jezelf: Bovenstaande tips zijn niet eenvoudig. Het is een proces van vallen en opstaan. Wil je hierover iets kwijt? Neem gerust contact op met de Dienst Studentenvoorziening van je onderwijsinstelling.

Op de www.geluksdriehoek.be vind je ook heel wat informatie over hoe je tot een gezonder en gelukkiger leven kunt komen. Bekijk dit zeker eens. Naast heel wat informatie vind je er ook een  e-learning module die je in anderhalf uur kunt doornemen (zie: www.gezondleven.be/opleidingen/elearning/geluk-zit-in-een-klein-driehoekje ).

MoodSpace

MoodSpace is een plek voor studenten. Vol betrouwbare info, tips en zelfhulp om emotionele problemen het hoofd te bieden en (veer)krachtig te studeren. Met ruimte voor verhalen van studenten, peptalk en wegwijzers naar een luisterend oor. Dé check en het duwtje in de rug voor je mentale gezondheid dus.
www.moodspace.be

Verder kunnen ook volgende sites helpend zijn:

www.depressiehulp.be (Informatie over depressie en zelfhulp)

https://www.geestelijkgezondvlaanderen.be/depressie (Informatie over depressie)

https://zelfvertrouwen.com/ (Website met tips om jouw zelfvertrouwen te vergroten)

 

Apps die jou verder op weg kunnen helpen:

 • Catch it – Making sense of your moods (inzicht krijgen in jouw gevoelens op basis van cognitieve gedragstherapie) ( iOS/android)
 • Balance (focus op relaxatie en slaap) (iOS/Android)
 • Eerste Hulp Bij Onbalans (hulpmiddel voor empatisch en verbindend omgaan met spanning, onenigheid of conflict) (iOS/Android)
 • I am (dagelijkse affirmaties (iOS/Android )
 • Woebot (informatie over mentaal welzijn) (iOS/Android)