Middelengebruik en verslaving

Als student zou het kunnen dat je middelen gebruikt. Dit om verschillende redenen: om je te ontspannen, om beter te studeren, misschien om te vluchten,…? Niet elk gebruik van legale of illegale middelen is ook een probleemgebruik. Indien je verslaafd bent, wordt je afhankelijk van het middel. Dat kan zowel fysiek als lichamelijk zijn.

Maak jij jezelf zorgen over je gebruik of om dat van anderen? Wil je graag meer informatie over middelengebruik en verslaving?

Wanneer loopt het fout? Enkele signalen:

  • Je drinkt, gebruikt of gokt vaker of meer dan je van plan was.
  • Je voelt je slecht als je niet gebruikt of drinkt. Je ‘moet’ gebruiken.
  • Je gedachten gaan steeds meer naar drank, drugs, pillen of gokken. Wanneer je niet gokt, drinkt of gebruikt, denk je snel aan het volgende gebruik. Je wordt zenuwachtig of ongemakkelijk van het idee niks meer te kunnen gebruiken.
  • Je drinkt, gokt of gebruikt om de verkeerde redenen. Dat wil zeggen: niet voor het plezier of het genot, maar voor de roes. Dat kan zijn om problemen van je af te zetten, je zelfzekerder te voelen, negatieve gevoelens te verdringen, …

BRON: https://www.druglijn.be/tips-en-advies/controle-over-je-gebruik/verslaving

 

DOE NU DE TEST
Op de website van de druglijn kan je een zelftest doen indien je afvraagt hoe riskant jouw gebruik is:. Er bestaan 12 zelftests (alcohol, gamen, cannabis, cocaïne, gamen, gokken, internet, slaap- en kalmeringsmiddelen, speed en xtc)  => ZELFTEST

Praat erover! Je kan terecht bij de studentenvoorziening van je onderwijsinstelling. Onderstaande  websites kunnen je ook verder helpen:  

www.druglijn.be of bel 078 15 10 20

www.alcoholhulp.be

www.tabakstop.be

www.rookstopmethulp.be (Je kan een rookstopplan opstellen en allerlei tips om te stoppen met roken)

https://www.geestelijkgezondvlaanderen.be/verslaving

www.vad.be

 

Er bestaan ook apps die je hulp kunnen bieden:

De Tabakstop-app (Gratis applicatie die je elke dag steunt) (iOS/Android)

Maxx-app (Maxx helpt je bij het minderen of stoppen met drinken) (iOS/Android)