School- of beroepskeuze

Een weloverwogen studie- of beroepskeuze maken doe je niet op één dag. Wie snel of impulsief kiest, trapt vaak in valkuilen die je kan vermijden door de tijd te nemen.
Het loont om eerst rustig de tijd te nemen om te onderzoeken wat je sterke en minder sterke punten zijn, waar je interesses liggen en wat voor jou belangrijk is.

Daarna ga je actief op zoek naar informatie over verschillende opleidingen of jobs. Je gaat met mensen in gesprek of je neemt deel aan infodagen of jobbeurzen om te checken of een bepaalde opleiding voor jou een goede match zou kunnen zijn.

Dan komt het moment om uiteindelijk de knoop door te hakken. Bij belangrijke beslissingen kan dat best eng zijn.
Sommigen studenten voelen zich angstig, omdat ze het gevolg van een minder goede beslissing buiten proportie opblazen: ‘Wat als ik de verkeerde keuze maak? Zal ik dan niet de rest van mijn leven spijt hebben?’
Het idee dat je de perfecte keuze moet maken of dat een keuze definitief is voor de rest van je leven, kan verlammend werken. Soms moet je gewoon springen en de dingen ervaren.

(bron: zelfhulpmodule studiekeuzetwijfels-Stuvo KU Leuven)


Nuttige websites die je kunnen ondersteunen bij dit keuzeproces:

Onderwijskiezer.be
Deze site geeft een overzicht van alle verderstudeermogelijkheden na het secundair onderwijs.  Je vindt er ook verschillende zelftests (rechterkolom) die helpen om beter zicht te krijgen op studierichtingen die bij je passen. Voor twijfelaars is het keuzerooster ook een handig hulpmiddel om nog meer voeling te krijgen met wat voor jou echt belangrijk is.

www.onderwijskiezer.be

Sidin-beurs

Op de sidin-beurs maak je kennis met alle onderwijsinstellingen en opleidingen in Vlaanderen.  https://onderwijs.vlaanderen.be/nl/sidin-leerlingen

Oriënteren op de arbeidsmarkt

Ben je op zoek naar een job die bij je past dan biedt de site van de vdab heel wat handvaten (informatie, zelftests, …)

https://www.vdab.be/orienteren

Ook volgende websites kunnen helpend zijn